Black Friday > Cyber Monday

Cyber Monday

De flesta känner idag till Black Friday även här i Sverige. Denna amerikanska tradition som är startskottet till julhandeln, och en gigantisk köpfest, har på bara tre år vuxit till en dundersuccé i vårt land. Första året skedde den största delen av köpfesten på nätet, men de fysiska butikerna har snabbt hakat på, och den senaste svarta fredagen slog alla rekord. Omsättningen ökade med mer än 60% och det uppstod tumult i de fysiska butikerna. Med den så stor rea som bara gäller en dag blir rusningen naturligtvis stor. Men, har du inte hunnit med, eller inte kunnat ta dig ut på stan har inte tåget gått ändå. För efter Black Friday kommer Cyber Monday, då köpfesten fortsätter på nätet.

Cyber Monday är traditionellt, både i USA och här, endast till för handeln på nätet, men några av de fysiska butikerna sänker sina priser även denna måndag.

Cyber Monday kommer efter Black Friday, och inträffar alltså måndagen efter Thanksgiving. Om Black Friday, tre dagar tidigare, markerar starten på den stora julhandeln, är det Cyber Monday som markerar starten för julhandeln på nätet. Trenden med Cyber Monday tog fart 2002 – 2003 och begreppet Cyber Monday myntades 2005 av Ellen Davis.

Aktuella REOR hos utvalda webbutiker:


kidsbrandstoreBarnkläder & ungdomskläder
KidsBrandStore är en av Nordens största webbutiker med försäljning av kvalitetskläder, skor och accessoarer för barn och ungdomar (8-16 år). Här handlar du märkeskläder från flera av världens ledande varumärken bland andra Ralph Lauren, Gant, Tommy Hilfiger, Peak Performance och Lyle & Scott. Klicka här för att komma till aktuell REA hos KidsBrandStore.


golvpoolenKakel & klinker
Golvpoolen är Skandinaviens största fackbutik inom trägolv, kakel och badrum.

Klicka här för att komma till aktuell REA hos Golvpoolen.


Hit till Sverige kom Cyber Monday runt 2010, men det var först 2013 som trenden slog igenom ordentligt. Och ett rejält genombrott kan man säga att det var, för nu, bara tre år senare, har Black Friday blivit en enorm succé, och Cyber Monday är på väg i samma spår. Cyber Monday skapades för att uppmuntra till näthandel, eftersom många mindre butiker hade svårt att konkurrera med de stora butikskedjorna. Men, Cyber Monday ger ju också alla som inte bor i stan, och inte kan ta sig ut i den fysiska butikerna under den svarta fredagen möjlighet att ta del av alla fina reafynd och få en bra start på sin julshopping. För både Black Friday och Black Monday bjuder på riktigt låga priser, och i USA är det garanterat årets lägsta priser.

Cyber Monday i Sverige

Om du vill uppleva Black Friday ”på riktigt”, i sitt original, är en resa till USA naturligtvis det bästa sättet. Men, när det gäller Cyber Monday behöver du inte ge dig iväg, eftersom denna shoppingdag helt och hållet riktar sig till näthandeln. Det spelar ingen roll vart i Sverige du bor. Du har lika stor tillgång till de utvalda produkterna oavsett om du bor i stan eller på landet. Och du kan till och med utnyttja fina erbjudanden från webshoppar i andra länder för att hitta bästa priset. Om du köper varor från andra länder är det viktigt att kolla fraktkostnaden och om varan är tullpliktig. Men, om du handlar från butiker inom EU är det i princip lika enkelt att handla utomlands som från svenska webbshoppar. Cyber Monday i Sverige är, med andra ord, en mer internationell händelse än Black Friday som ju till största delen handlar om handel i fysiska butiker, även om det just i Sverige är många webbutiker som sänker sina priser redan till den svarta fredagen.

Cyber Monday

Jämför och låt dig inte luras

Eftersom Cyber Monday handlar om näthandel, vare sig du är i USA, Sverige eller nån annan stans i västvärlden, finns det stora möjligheter att verkligen hitta det du söker till absolut lägsta pris. När du handlar i en fysisk butik är det svårt att jämföra priser med andra butiker, och det är också svårt att ta reda på hur mycket priset egentligen har satts ner. Det händer ju, tyvärr, att butiker höjer originalpriset inför en stor rea, för att sedan påstå att prisnedsättningen är betydligt större än den egentligen är. Detta är svårt att kontrollera ute i butikerna, men handlar du på nätet är det mycket lätt att hitta fuskarna. Här kan du, via de stora jämförelsesajterna, se hur priset på en vara har utvecklats historiskt, och du ser direkt om det har höjts den närmaste tiden före rean. Om man höjer priset 20% ett par veckor innan blir en nedsättning med, exempelvis, 50% inte lika fördelaktig som om man utgått från det faktiska originalpriset, och det är lätt att känna sig lurad.  När det gäller hemelektronik får man också se upp lite extra för ”unika” produkter, som bara finns hos en enda försäljare. Det är inte alls ovanligt att de stora elektronikkedjorna tar fram speciella produkter för en rea, eller som ett erbjudande. Unika produkter som gör det omöjligt för oss som konsumenter att jämföra priset mellan olika butiker. Att man ska vara vaksam på detta betyder inte att det behöver vara något fel på produkterna, men man måste vara medveten om att man inte kan jämföra dem med andra produkter i andra butiker eftersom de är specialframtagna för just denna butik eller detta tillfälle.

Vissa försäljare annonserar ut rena kanonerbjudandena, men när man kommer till kassan visar det sig att man måste ha en kupong eller en rabattkod för att få det lägre priset. Det är i och för sig varken olagligt eller omoraliskt, eftersom de flesta enkelt kan skaffa dessa koder. Men, det gäller att läsa annonsen noga så att du ser till att skaffa en rabattkod innan du lägger dian varor i kundkorgen. Koder eller kuponger brukar man få genom att anmäla sig till nyhetsbrevet, där aktuella erbjudanden skickas ut via e-post.

 

Cyber Monday, en perfekt start på julhandeln

För många, åtminstone här i Sverige, är nog Cyber Monday den bästa starten på julhandeln. Vi vet att många handlar en stor del av sina julklappar på nätet numera, och vad kan då vara bättre än att få starta med en hejdundrande rea. Men, alla som har botaniserat bland fynden i det stora utbudet p nätet vet att det är lätt att lockas med och handla betydligt mer än man tänkt sig. Därför är det klokt att göra upp en lista i förväg, och skriva upp vilka produkter du vill satsa på under Cyber Monday. Vet du exakt vilken produkt du vill ha kan du till och med sätta upp den under bevakning och få meddelande om när, och var, den finns att köpa under ett visst pris.