Skorea

Skor, skor. Hur stora högar av skor som än tornar upp sig i hallen är det alltid några som är för små, eller som slitits ut. I en barnfamilj tycks det som om man ständigt är på väg till skoaffären, men även vi vuxna behöver nya skor då och då. Och då handlar det inte alls om att samla på sig en massa festskor, utan skor som vi faktiskt använder till vardags. Lägger vi sen till de snygga skorna för speciella tillfällen blir skokontot oerhört stort. Klart man vill försöka sänka kostnaderna och åtminstone försöka handla en del skor på rea. Har man flera barn kan de mindre barnen ta över de urvuxna skorna, så vida de inte är slitna och nedgångna. Man hör ofta att man absolut inte ska använda begagnade skor, men det beror naturligtvis på i vilket skick skorna är.

Om behovet av nya skor inte är direkt akut går det faktiskt ganska bra att handla skor på rea. Barn växer, visst gör de det, men oftast ökar skostorleken bara med ett steg i taget, och därför kan man med fördel handla skor på rea och ställa undan tills de passar.

Många av de stora reorna läggs i slutet av en säsong, och man säljer, av förklarliga skäl, ut de kvarvarande säsongsvarorna. Vinterskor säljs alltså billigt i slutet av vintern, och sommarskor i slutet av sommaren. Det kan tyckas lite bakvänt för konsumenten, men det ger ju ett ypperligt tillfälle att köpa vinterskor till nästa vinter, och komma undan riktigt billigt. Då slipper du lägga ut pengarna nästa höst, och du har dessutom skorna hemma om vintern skulle komma oväntat. Att tänka framåt när man köper skor för vuxna är oftast inget problem alls, eftersom vi ofta behåller vår skostorlek under hela livet. När det gäller skor för barn kan det vara lite mer problematiskt, men ofta kan man köpa en storlek större och plocka fram skorna när barnet har vuxit i dem. Riktigt små barn växer lite mer regelbundet och då går det att, på ett ungefär, förutse vilken storlek man ska välja. När barnen börjar bli lite större växer de mer individuellt, och då får man kanske hålla sig till säsongens skor även när man handlar på rea.

SkoRea

För växande barn är det bästa att handla skorna i fysiska butiker, eftersom det är värdefullt att kunna prova dem. Vuxna har ofta klart för sig vilken storlek, och vilken typ av skor, som passar och kan därför lättare handla skor på nätet eller via postorder.

 

Handla skor på rea på nätet

Att handla kläder och skor på nätet blir allt mer populärt. Vi har ju under många årtionden vant oss vid att skicka efter både kläder och skor när vi handlat från de stora postorderfirmorna. Med internet har dessa företag fått konkurrens av både stora och små aktörer som alla erbjuder skor och kläder via nätet. Och även om man kanske tror att det är svårt att köpa skor på distans har skohandeln på nätet gjort succé. Och detta beror inte minst på att många av de som säljer skor på nätet erbjuder enkla och smidiga returer om skorna inte passar.

Därför kan man också handla skor på rea på nätet utan att oroa sig för mycket. Passar skorna inte stoppar man dem bara tillbaka i kartongen och låter dem gå i retur. Dessutom har man större chans att verkligen känna efter om de känns bekväma på foten, eftersom man kan prova dem hemma i lugn och ro. Det är inte alltid så lätt att känna i butiken, där man sätter på skon under en minut och tar ett par steg. Hur många har inte kommit hem med skor som kändes bra i butiken men som trycker både här och där när man börjar använda dem?

Den stora fördelen med att handla på nätet är att alla får tillgång till ett enormt sortiment. Bor du inte i stan får du kanske finna dig i att halva reasortimentet är slut när du kommer till butiken. Många i vårt avlånga land har inte alls möjlighet att ta sig till en speciell skoaffär just när den stora rean är, och man får inte chansen att köpa snygga skor till bra priser. Rean på nätet gäller för alla, och oavsett var i landet du bor så kan du kika in på rean direkt den startar. Alla får samma chans vilket förstås är både positivt och rättvist. Att man kan välja och vraka i lugn och ro, utan att trängas med andra och stå i långa köer är ytterligare en stor fördel med att handla skor på rea på nätet.

Men, den största fördelen av alla är nog ändå att man lätt kan jämföra priser och verkligen handla till det absolut bästa priset. För även på rea kan priset skilja sig åt mellan olika butiker. Vet du precis vilken sko du är ute efter kan du jämföra priserna via någon av de stora jämförelsesajterna, där du också kan ha möjlighet att lägga bevakning på just den varan, och få meddelande när och om den finns till ett visst pris.

Men, du kan också göra en enkel prisjämförelse på egen hand, och köpa dina skor där du får det bästa priset. Eftersom det finns många aktörer ute på nätet, och alla inte ger samma service, är det alltid klokt att läsa köpvillkoren innan man skickar in sin order. Kolla, till exempel, att du har full bytesrätt, så att du kan skicka tillbaka skorna om de inte passar.

Inför de stora realisationerna, som mellandagsrean, Black Friday och Cyber Monday kan det också vara bra att komma ihåg att de flesta webbutiker lägger ut sina reaerbjudanden redan vid midnatt, så om det är några speciella modeller du är intresserad av är det bra att vara ute i god tid. Och det är naturligtvis betydligt enklare att ”hänga på låset” hemma framför datorn än på gatan utanför en fysisk butik. Att handla skor på rea är lättare och smidigare än att gå ut på skorean i butikerna,  men nackdelen är förstås att du inte kan prova skorna innan du köper.