Bordets historia: från antiken till nutid

Bordets historia: från antiken till nutid

Det fanns en tid då den mest sofistikerade formen av möbler var en bunt med stenar staplade i ett trumliknande arrangemang eller kanske en stor utjämnad sten. Bord, som vi känner dem idag, var en produkt av civilisationens utveckling och har idag blivit en av de mest grundläggande nödvändigheterna i vårt dagliga liv.

Antikens Egypten och bordets tidiga historia

Bordet dyker upp i våra historiska register för första gången i den gamla egyptiska civilisationen. Dessa tidiga tabeller var vanligtvis små – nog för att vara bekvämt bärbare. Det var inte ovanligt att dessa bärbara bord var extremt utsmyckade och täckta med skal eller elfenben.

Antika Grekland och Rom

I den antika grekiska och romerska civilisationen kan vi hitta spår av bord liknande de vi ser idag. De använde stora, tunga bord av sten eller brons för att utföra deras offentliga uppdrag, medan små, ofta hopfällbara träbord användes privat.

Medeltiden

Under medeltiden sågs en fokus på bordskonstruktioner som skulle kunna rymma stora sällskap. Refektoriebord var populära i klostren, medan adeln drogs mer mot det ’trestle-bord’ formatet som möjliggjorde stora festligheter och festligheter. Dessa bord bestod vanligtvis av två eller tre trestles, över vilka en planka lagts.

Renaissance och bordets förändring

Renaissanceåldern gav bord design en ny mening. Det var under denna tid som bordskonstruktioner började avvika från deras strikt utilitaristiska syften och började inkludera mer dekorativa och estetiska beståndsdelar. Bord av olika former och storlekar, som till exempel runda, rektangulära och ovala, började dyka upp, oftast gjorda av lövträd för att visa upp den vackra kornen.

Bordet i modern tid

Under de industriella framsteg som skapades under 1800-talet blev massproduktionen av möbler en verklighet som ledde till en större variation och tillgänglighet av bord. Material som stål och aluminium började användas i konstruktionen och nya stilar som Art Nouveau, Art Deco och den modernistiska rörelsen föddes.

Bord I nutid

Idag finns det ett oändligt antal olika stilar, former, storlekar och användningsområden för bord. Från små sidobord till massiva konferensbord; från trä till plast; bord har aldrig varit mer tillgängliga eller olika.

Trots denna överflöd av alternativ finns några grundläggande egenskaper hos bord som har stått emot tidens tand. Bord förblir fortfarande i grunden ytor upphöjda från golvet, avsedda för arbete, fritid, utställning eller någon annan mängd aktiviteter. De kan vara konstnärligt utsmyckade eller naivt grundläggande, men alla bord tjänar sitt syfte att förbättra vårt liv på en mängd olika sätt.

En promenad ner historiens avenue visar oss att bordets utveckling speglar de kulturella, tekniska och sociala förändringar vi har genomgått som mänsklighet. De berättar en historia om oss, våra livsstilar och vår evolution. Oavsett form och format förblir bord en uråldrig vän i alla våra hem och kommer fortsätta vara det i framtiden.